Lezen blinden ook pdf’s?

 

Grafisch ontwerp van toegankelijke pdf's voor blinden en slechtzienden

Rotterdam, mei 2015, Pieter Kuiper

 

Stel je voor dat je blind bent en je krijgt de gebruiksaanwijzing van je nieuwe radio alleen als pdf. Dat is tegenwoordig bijna standaard helaas. Ziende mensen nemen voor lief hoe gemakkelijk het is om gewoon een bestand te openen, een tijdschrift of krant te pakken, of een gewoon straatnaambord lezen. Iedereen zou dit moeten kunnen. Alle mensen verdienen het om informatie op een eenvoudige en efficiënte manier te lezen. Voor de visueel gehandicapte is de wereld gelukkig niet helemaal zwart. Blinden en visueel gehandicapten hebben namelijk apparatuur zoals schermlezers of een braille display die pdf’s kunnen voorlezen of omzetten naar braille.

 

Pdf’s een structuur geven waardoor deze toegankelijk wordt

Voor de meesten onder ons is het moeilijk te bedenken hoe het is om visueel beperkt te zijn. Bijvoorbeeld een krant, we zien gelijk de koppen en het beeld, wat belangrijk is en wat niet. Een visueel beperkte heeft niet die luxe, daarom moeten we hem of haar helpen. Door een pdf goed op te bouwen en in te richten dragen we bij aan een vergelijkbare ervaring voor visueel gehandicapten. Tijdens het grafisch ontwerpen van rapporten en jaarverslagen die toegankelijk moeten zijn geven we de pdf tijdens de werkzaamheden structuur. Hierdoor kost het eigenlijk weinig extra werk. Achteraf een pdf toegankelijk maken is heel goed mogelijk maar minder efficient.

 

De overheid is verplicht om toegankelijke pdf’s te maken

De overheid en eigenlijk ieder zichzelf respecterend bedrijf die pdf’s publiceert, moet er voor zorgen dat deze pdf’s toegankelijk zijn voor íedereen! Dat staat niet letterlijk in de wet maar wel impliciet. De overheid is namelijk verplicht te communiceren op de manier die een willekeurige burger wil.

 

 

Wil je weten of jouw pdf toegankelijk is?

Stuur je pdf naar a10plus@a10plus.nl en wij maken gratis een toegankelijkheidsrapport en sturen dat terug naar jou. Vermeldt je naam en telefoonnummer als je een telefonische toelichting wilt.

 

De medewerkers van A10plus hebben een cursus gevolgd en ervaring met het maken van toegankelijke pdf’s. Pdf’s die voldoen aan WCAG 2.0 en de Webrichtlijnen versie 2.

Graag vertellen we hier meer over, 010-2850748